Umožnil parlament dvojité občianstvo? Zatiaľ NIE…

Čo vlastne schválil parlament?

Po viac ako roku a pol diskusií a pripomienok poslanci Národnej rady v druhom a zároveň aj treťom čítaní dnes schválili vládny návrh zmeny zákona o štátnom občianstve (zákon č. 40/1993 Z.z.). To znamená, že vládny návrh musí ešte podpísať prezidentka a musí nastať dátum účinnosti, ktorý poslanci určili ako 1. 4. 2022.

Pokiaľ teda návrh zákona prezidentka podpíše, tak novela začne platiť od 1. 4. 2022. Taktiež existuje možnosť, že prezidentka novelu predloží ústavnému súdu pre posúdenie jej ústavnosti. Toto by malo pravdepodobne za následok posunutie dátumu účinnosti novely.

Každopádne, je zrejmé, že do 1. apríla sa zatiaľ nič nemení.

Čo je najdôležitejšou zmenou?

Hlavnou zmenou je dlho očakávané zrušenie tzv. “zákazu” dvojitého občianstva z roku 2010. I keď v skutočnosti nešlo o zákaz v pravom zmysle slova (veľa, ak nie väčšiny dvojitých občanov sa totiž netýkal) – výnimku zo “zákazu” mali manželia cudzincov daného štátu a deti, ktoré druhé občianstvo nadobudli narodením.

Od 1. 4. 2022 by už Slováci vôbec nemali strácať slovenské občianstvo, pokiaľ v zahraničí nadobudnú druhé, avšak s jedným háčikom – v danom štáte budú musieť mať pobyt aspoň 5 rokov pred získaním občianstva.

Pôvodný návrh z dielne Ministerstva vnútra obsahoval obmedzenie 3 rokov, avšak kvôli tlaku zo strany Ministerstva zahraničných vecí bolo toto obdobie predĺžené až na 5 rokov. V každom prípade, pre väčšinu našich občanov v zahraničí bude toto obmedzenie viac, či menej bezpredmetné, nakoľko existuje len málo štátov, ktoré by občianstvo udeľovali po kratšom období pobytu.

Problem však môže nastať pri absencií daného človeka z územia štátu pobytu, pretože zákon nerieši, akým spôsobom sa bude toto obdobie vlastne počítať. Namiesto toho zákon vágne hovorí o tom, že “podmienka pobytu sa považuje za splnenú, ak sa žiadateľ na území cudzieho štátu počas tejto doby skutočne zdržiaval”. Ide o zrejmú “poistku,” ktorá sa snaží zachovať účel predošlého “zákazu” a síce tak zabrániť osobám, ktoré žijú na Slovensku, aby získavali cudzie občianstvo (hlavne to maďarské…) tým, že si v danom štáte vybavia pobyt bez toho, aby sa tam aj reálne zdržiavali (tzv. fiktívny pobyt).

Spomínaná vágnosť však môže situáciu paradoxne skomplikovať ľudom, ktorí sa v zahraničí často presúvajú (i keď majú v nejakom štáte trvalý pobyt), napr. výskumníkom, či športovcom.

Bude sa do 5 rokov počítať niekoľko mesačná stáž, či sústredenie v inom štáte? Čo predĺžený pobyt na Slovensku? Alebo bude musieť byť pobyt nepretržitý? Tieto otázky budú musieť zodpovedať pravdepodobne až okresné úrady a je možné, že nakoniec až súdy…

Aj naďalej ostáva v platnosti výnimka pre ľudí, ktorí sú dvojitými občanmi od narodenia a pre tých, ktorí cudzie občianstvo nadobudli počas trvania manželstva s občanom daného štátu. Občanov, ktorí cudzie občianstvo nadobudli pred 17. júlom 2010, sa “zákaz” dvojitého občianstva netýka vôbec.

Čo čaká nového dvojitého občana?

Jedinou povinnosťou niekoho, kto by získal cudzie štátne občianstvo “po novom” by bolo ohlásenie tohto faktu slovenským orgánom a poskytnutie dokladov, ktoré by preukazovali, že v danom štátne skutočne žije už 5 rokov a že skutočne získal nové občianstvo.

Štát by následne vyhodnotil, či boli podmienky naplnené. Pokiaľ by si však našinec túto povinnosť nesplnil, tak neriskuje stratu občianstva len preto, že slovenským orgánom nič neohlásil. Za predpokladu, že by aj tak dodržal podmienku 5 rokov pobytu v danom štáte by mu totiž hrozila “len” pokuta vo výške 330 eur. Novela neohlásenie nového občianstva totiž nesankcionuje stratou občianstva (pri dodržaní podmienky päťročného pobytu v danej krajine).

Možnosť získať späť stratené slovenské občianstvo

Novela umožní ľudom, ktorí do 31. 3. 2022 stratili slovenské občianstvo podľa doterajšieho “zákazu,” aby im bolo naše občianstvo prinavrátené. Podmienkou bude už spomínaný 5 ročný pobyt v danej krajine (pred získaním cudzieho občianstva).

Keďže prešiel pozmeňovací návrh poslanca Milana Vetráka (na základe iniciatívy poslancov Ondreja Dostála, ako aj Zity Pleštinskej), tak novela ustanovuje, že Ministerstvo vnútra bývalému občanovi stratené občianstvo “udelí” (oproti pôvodne navrhovanému “môže udeliť”). Z tohto je možné sa domnievať, že na vrátenie občianstva bude právny nárok. Ministerstvo teda pri splnení podmienok bude musieť stratené občianstvo vrátiť.

K samotnej žiadosti o znovu udelenie občianstva budú musieť žiadatelia predložiť:

  1. podrobný životopis
  2. doklad totožnosti
  3. rodný list
  4. doklad o osobnom stave (sobášny list, rozhodnutie o rozvode, úmrtný list manžela, apod.)
  5. doklad o poslednom trvalom pobyte v SR (napr. fotka starého občianskeho preukazu, potvrdenie z obecného úradu, príp. čestné vyhlásenie)
  6. výpis z registra trestov zo štátu terajšieho občianstva (prípadne štátov, kde mal žiadateľ v posledných 15 rokoch pobyt)
  7. doklad o strate slovenského občianstva (napr. naturalizačná listina)
  8. doklad o povolenom, registrovanom alebo inak evidovanom pobyte v štáte cudzieho občianstva po dobu najmenej päť rokov pred získaním cudzieho občianstva

Lehota na vybavenie žiadosti je až 24 mesiacov. Ministerstvo vnútra uvádza priemernú dobu vybavenia žiadosti približne 1 rok.

O CzechoSlovak Passport

CzechoSlovak Passport je služba, ktorá pomáha krajanom (či už slovenským občanom alebo neobčanom) pri vybavovaní slovenských dokladov, ako aj štátneho občianstva zo zahraničia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post